Menu

Wat is acupunctuur?

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een wetenschap, een volledig medisch systeem en een volledige natuurgeneeskunde, die zich heeft ontwikkeld in de afgelopen 5000 jaar en tot de oudste behandelmethoden ter wereld behoort.

TCG bestaat uit acupunctuur en kruidengeneeskunde en is gebaseerd op de filosofie dat het mensenlijk lichaam een holistische eenheid is, verbonden met het universum.

Duizenden jaren praktische ervaring hebben bewezen dat TCG klachten kan behandelen, zelfs ernstige klachten en de meest effectieve en meest bezochte natuurgeneeskunde is.

Acupunctuur is gebaseerd op behandeling van meridianen om blokkades weg te halen, om verstoord yin-yang weer in balans te brengen en het lichaam weer in evenwicht te brengen.

Acupunctuur heeft een zeer breed inzetbaar vermogen. Praktijk onderzoek heeft bewezen: acupunctuur is de meest bezochte natuurgeneeswijze.

Acupunctuur, prikken met naalden op meridianen, moxa en cupping

Acupunctuur bestaat uit:

  • Prikken met naalden
  • Moxa (warme kruidentherapie op acupunctuurpunten)
  • Cupping (vacuum trekken op acupunctuurpunten)

Wat zijn meridianen?

Meridianen in voor, zij en achteraanzicht

Meridianen zijn onzichtbare energiebanen waardoor de krachten van yin en yang stromen naar het hele lichaam en waarin qi/energie en bloed door lopen en naar het hele lichaam worden gebracht om het lichaam te voeden. Er lopen in totaal 14 meridianen door het hele lichaam, waarvan de 12 hoofdmeridianen symmetrisch langs de rechter- en linkerkant van het lichaam lopen.

Meridianen die lopen naar de handen

Drie yin-meridianen van handen die respectievelijk lopen van drie massieve organen: longen, hart en pericardium door de yin-kant van de arm (binnenkant van de arm) naar de handen en verbindt respectievelijk de drie massieve organen met bepaalde zenuwen, weefsels, gewrichten, bloedvaten, spieren, zintuigen, arm, hand en vinger met elkaar. Drie yang-meridianen van handen, die respectievelijk lopen van de vinger door de yang-kant van de arm (buitenkant van de arm) naar het hoofd en verbinden respectievelijk drie holle organen: dikke darm, dunne darm en driewarmer met bepaalde zenuwen, weefsels, gewrichten, bloedvaten, spieren, zintuigen, arm, hand en vinger met elkaar.

Meridianen vanuit de voeten

Drie yin-meridianen van voeten, die respectievelijk lopen van de teen door de yin-kant van het been naar drie massieve organen: milt, lever en nier en verbinden respectievelijk drie massieve organen met bepaalde zenuwen, weefsels, gewrichten, bloedvaten, spieren, zintuigen, been en teen met elkaar. Drie yang-meridianen van voeten die respectievelijk lopen van het hoofd door de yang-kant van het been naar de teen en verbinden drie holle organen: maag, blaas en galblaas met bepaalde zenuwen, weefsels, gewrichten, bloedvaten, spieren, zintuigen, been en teen met elkaar. Naast de 12 hoofdmeridianen, loopt er in het midden aan de achterkant van het menselijk lichaam een meridiaan en één in het midden aan de voorkant van het menselijk lichaam.

Alle meridianen convergeren direct of indirect in het hoofd en eindigen bij de oren.

Samen vormen deze veertien meridianen het meridianen netwerk systeem in het lichaam. Op elke meridiaan ligt een bepaald aantal acupunctuurpunten. Zo zijn er in totaal 361 acupunctuurpunten. Als links en rechts samen worden geteld, dan zijn er in totaal 26 meridianen en 670 acupunctuurpunten. 

De meridianen geleiden ofwel yin-energie (bijvoorbeeld longen, hart, milt, lever en nier), ofwel yang-energie (bijvoorbeeld dikke darm, dunne darm, driewarmer, blaas, galblaas en pericardium).

Het lichaam is een organisch geheel gevormd door deze kriskras meridianen. Meridianen lopen door het hele lichaam, verbinden interne organen met externe zintuigen, weefsels, gewrichten, enz., behouden de normaal fysiologische functie van het lichaam, zodat het lichaamssysteem normaal kan functioneren.

Als er één of meerdere meridianen defect is/zijn als het gevolg van verstoorde yin, yang, qi en/of bloed, dan is het meridianen netwerk systeem ook defect, dan is men ziek geworden. Na het stellen van een diagnose zal een therapeut dan bepaalde punten op de meridia(a)n(en) prikken met naalden, ergo acupunctuur toepassen.

Doet acupunctuur pijn?

Acupunctuur is niet pijnlijk

Acupunctuur is een stuk minder pijnlijk dan een injectie, omdat de naald veel dunner is. Over het algemeen kan bijna iedereen het accepteren, dus men hoeft het niet bang te zijn. Ook kinderen kunnen zich zonder angst laten prikken.

Contact met Chinatura Medica

Ga naar contact