Menu

Waarom acupunctuur klachten kan behandelen

Kan acupunctuur yin en yang weer in balans brengen?

Om te kunnen begrijpen waarom TCG klachten kan behandelen, ook ernstige klachten, moet er eerst kennis worden gedeeld over het waarom mensen klachten krijgen.

Waarom krijgen mensen klachten?

Yin en Yang

Hoewel er in de praktijk talloze soorten klachten zijn, zijn er volgens de TCG slechts drie oorzaken:

  • Yin-Yang uit balans
  • Energie uit balans
  • Meridiaan geblokkeerd

Yin-Yang uit balans

De yin en yang theorie loopt door alle aspecten van TCG, acupunctuur is daarop geen uitzondering. Onder normale omstandigheden is in het menselijk lichaam een relatief evenwicht van yin en yang te onderhouden. Zie boven de Yin-Yang “vissen”-afbeelding.

De TCG-theorie stelt dat:
Wanneer yin en yang in evenwicht worden gehouden, dan blijft het lichaam gezond, wanneer het evenwicht tussen yin en yang verstoord raakt, dan zullen er klachten in het lichaam ontstaan. Door diverse externe en interne factoren kan yin en/of yang stijgen of dalen en verliest men de relatieve balans, wat leidt tot abnormale functie van organen en meridianen, waardoor er klachten ontstaan.

Energie uit balans

Wanneer het lichaam voldoende energie (qi en bloed) heeft, dan zullen pathogene factoren niet gemakkelijk tot ziekte leiden, bij onvoldoende qi en bloed wordt men gemakkelijk ziek.
In het menselijk lichaam bestaat er tussen qi en pathogene factoren een onverenigbare relatie. Dat is een soort relatie van jou zonder mij, van mij zonder jou, ik sterk, dan jij zwak en jij sterk, dan ik zwak.
Qi in de Chinese geneeskunde betekent aan de ene kant energie, aan de andere kant verwijst het naar de
functionele activiteit van organen, ziekteresistentie en herstelvermogen van het lichaam. Kortom, energie betekent weerstand, dus als weerstand hoog is, dan zal men niet makkelijk ziek worden en als de weerstand laag is, dan zal men makkelijk ziek worden. Het is zoals een muur van een huis, wanneer die goed gemetseld is, dan zullen wind, koude, regen of vieze lucht niet gemakkelijk het huis binnen kunnen dringen, bij slecht metselwerk zullen zij gemakkelijk naar binnen kunnen dringen.

Meridiaan geblokkeerd of onvoldoende gevoed

Volgens de TCG: wanneer de meridiaan geen blokkade heeft, dan ontstaat er geen pijn, wanneer de meridiaan wel geblokkeerd is, dan ontstaat er pijn, wanneer de meridiaan voldoende wordt gevoed, dan ontstaat er geen pijn, wanneer de meridiaan onvoldoende wordt gevoed, dan ontstaat er pijn.

Verschillende oorzaken van klachten kunnen er toe leiden dat een meridianen geblokkeerd raakt. Wanneer een meridiaan geblokkeerd is kan er plaatselijke stagnatie van qi en stase van bloed optreden. Belangrijkste klinische verschijnselen zijn pijn, zwelling, ontsteking – “pijn, die wordt veroorzaakt door een geblokkeerde meridiaan”. Daarnaast kan het ook leiden tot bloed dat traag loopt, zodat weefsel, spieren, botten en organen voeding verliezen, wat kan leiden tot gevoelloosheid, zwakte en pijn van ledematen of het hele lichaam en mogelijk ook tot het uit balans brengen van de functie van de overeenkomstige organen.

Door verschillende oorzaken van ziekten, kan het ook resulteren in gebrek aan voldoende qi en bloed in het lichaam en kan de meridiaan zo onvoldoende worden gevoed. Er kan ook plaatselijke stase van bloed optreden door onvoldoende qi om bloed te bevorderen. Belangrijkste klinische verschijnselen zijn een lege of platte meridiaan, pijn, deukjes – “pijn, die komt door een onvoldoende gevoede meridiaan”. Het kan er ook in resulteren dat de functie van een of meerdere meridianen defect raakt, zodat het hele lichaamssysteem net meer goed functioneert of defect raakt, want meridianen lopen door het hele lichaam, verbinden interne met externe organen en behouden de normaal fysiologische functie van het lichaam.

Daarom kan acupunctuur klachten behandelen

Acupunctuur brengt yin en yang weer in balans

Door middel van de bijzondere diagnosemethode binnen TCG, zoals kijken naar tong, uiterlijk, stellen van vragen, voelen van pols en meridianen, etc. worden de oorzaken bepaald. Vervolgens wordt een behandelmethode opgesteld om het lichaam weer in balans te brengen en blokkades weg te halen, zo worden pijn en klachten verlicht of verdwijnen. 

Het is bewezen door ruim 5000 jaar klinische en experimentele studies dat acupunctuur meridianen goed kan laten door stromen, een duidelijk pijnstillend effect heeft, een duidelijk regulerende functie op het hele lichaamssysteem heeft en een lange termijn effect heeft.

Verschil tussen Chinese en reguliere geneeskunde

Verschil tussen reguliere en Chinese geneeskunde

Een fundamenteel verschil tussen de Chinese en reguliere geneeskunde is dat:

  • Het filosofisch denken over klachten verschillend is.
  • Reguliere geneeskunde behandelt het menselijke lichaam als een mechanisch onderdeel, hoofdpijn kijk naar het hoofd en behandel het hoofd en voetenpijn, kijk naar de voeten en behandel de voeten, terwijl Chinese geneeskunde het menselijk lichaam als een holistische eenheid bekijkt en waar de klacht optreedt het verband in het gehele lichaam op spoort.
  • TCG de oorzaken van de klacht behandelt, terwijl reguliere geneeskunde de symptomen bestrijdt. Volgens TCG ontstaan alle klachten doordat het lichaam uit balans is geraakt.
  • De diagnosemethode is sterk verschillend. Reguliere geneeskunde stelt de diagnose via bloedonderzoek en apparaten, terwijl de Chinese geneeskunde de diagnose stelt door: kijken, ruiken, vragen, voelen. Specifiek uitgelegd: kijken naar het uiterlijke beeld en de uitstraling van de patiënt, kijken naar de tong, een bepaalde geur ruiken, vragen stellen, belangrijkste vragen gaan over slaap en stoelgang, pols voelen en indien nodig bepaalde meridianen en acupunctuurpunten voelen.
  • Benadrukt TCG ook verzorging en preventie, terwijl reguliere geneeskunde de nadruk legt op behandeling.

Contact met Chinatura Medica

Ga naar contact